OÜ Meediapilt poolt toimetatud versioon on leitav siit: TourEst2019 messiajakiri
Ma pole küll suurem asi toidublogija või gurmaan, rahvusköökide asjatundjaks pidamisest rääkimata. Maitsemeelt peetakse reisimise juures siiski peaaegu sama oluliseks, kui nägemist või kuulmist. Selle väitega tuleb kindlasti nõustuda. Küll aga võib kaugemates maades ebapiisavate teadmiste, puuduliku keeleoskuse või lihtsalt ebaõnne tõttu sattuda toidusedelile väga kummalisi maitseid ning sündida ettearvamatuid olukordi. Neid ei tohi karta, sest olgem ausad, niisama oivaline kõhutäis jääb meelde oluliselt kehvemini kui hiljem naljaks keeratud äpardused. Samuti on mõnedel roogadel juures ajaloo või lausa kaasaja poliitika hõng.
Ma pole küll suurem asi toidublogija või gurmaan, rahvusköökide asjatundjaks pidamisest rääkimata. Maitsemeelt peetakse reisimise juures siiski peaaegu sama oluliseks, kui nägemist või kuulmist. Selle väitega tuleb kindlasti nõustuda. Küll aga võib kaugemates maades ebapiisavate teadmiste, puuduliku keeleoskuse või lihtsalt ebaõnne tõttu sattuda toidusedelile väga kummalisi maitseid ning sündida ettearvamatuid olukordi. Neid ei tohi karta, sest olgem ausad, niisama oivaline kõhutäis jääb meelde oluliselt kehvemini kui hiljem naljaks keeratud äpardused. Samuti on mõnedel roogadel juures ajaloo või lausa kaasaja poliitika hõng.
Kreeka salat |
Valkjas kõhukile, albaania sibulad ja pannkook a'la balkan
Kui mõne piirkonna kohta üldistada, siis meeldivad mulle Korea ja Vahemere Euroopa poolsete riikide toidud. Neid peetakse ka väga tervislikeks, kuigi kuidas kreeklastele omane südaöine õhtusöök ohtra liha ja veiniga peaks seda olema? Tüünes õhtus pikaks venivas einestamises ohtra rohelisega võib see isegi nii olla. Kreeka restoranides on tunnine ooteaeg ilmselt tervisliku seedeprotsessi üks komponent. Muide, Lõuna-Aafrikas on selle karakteristiku keskmine näitaja ligi kaks tundi ja seda teadmata võib kõhukorin üsna hulluks minna, seetõttu tasub enne õhtusööki midagi suhu pista. Vastasel juhul ei saa sõbralikud teenindajad teie kergelt eskaleeruvast nurinast aru. Vahemeremaades hämmastab mind alati üks imekspandav muster. Mistahes tühjas mägikülas, kus tsivilisatsioon tundub olevat keskpäevases kuumas kadunud, leidub alati üks mahajäetud tavern, mille köök külalist nähes kibekiirelt käivitub. Sarnast võib kogeda ka Balkanimaades, kus omapära lisab mõningane sõjahaavadest või lihtsalt raskest punaperioodist kaasatulnud teenindusvaegus.
Balkanitel pannkooke tellides tasub olla ettevaatlik. Kuigi menüüraamatus võib olla suisa foto kena moosiribaga pannkoogist, siis tegelikult tähendab pannkook kohutavat vahukooretoru, mis on immutatud sulašokolaadi või mingi siirupilaadse tootega. Küsides selle kaloripommi ja suhkrulaksu talutavaks manustamiseks juurde klaasi piima, imestatakse selle soovi üle korduvalt. Soov täidetakse, kuid piim on soe! Selline lüpsisoe, mis on korralikult kuuma päikese käes temperatuuri lisaks kogunud. Maasikamoosiga kaunistatud pannkookide fotod on vaid vaatamiseks, sest selliseid ugrilikke variante tegelikult ju lõunamaal keegi ei söö. Piim toidukõrvasena on samuti vist vaid meie laiuskraadi veidrus. Pannkoogi karedast Kagu-Aasia versioonist tuleb juttu hiljem.
Kõhukelme supp-mögin tripe |
Siinkohal on paslik kiita vahemeremaade sibulaid, mida meie peres albaania sibulateks kutsutakse. Esmakordselt palju aastaid tagasi Vahemere äärde sattudes oli arusaamatu, miks eelroa eelroaks tuuakse lauda päts saia, pudel õli ja terve mugulsibul per nägu. Kaua ei tulnud hämmastusel domineerida lasta, mezede oivaline roll selgus kiiresti. Sibulate armastus on aga muutunud sõltuvushäireks. Mahlased ja vähese kangusega (meil on salatisibul ka krehvtisem) mugulaid saab süüa nagu õunu ning liharoogadel on rõngakuhjad olulisemad kui liha ise. Nii kipubki meie pere reisikohvris koduteele asudes suveniiride asemel olema paar võrku sibulaid ning ka vanavanemad on meie sõltuvuse leevendamiseks pidanud päikesereisidelt tulles reisipaunas sibulate märkimisväärse ruumalaga arvestama. Miks just albaania sibulad, ei mäleta, sest tegelikult sai armastus esimesest ampsust alguse pigem Horvaatias. Sama seletamatu on kartulipüreesupile antud põhja-korea supi nimi. Väidetavalt olin kunagi supi teinud nii vedela, et väikemees supikausi taga pidas põhjakorealaste toidukordi ka veidi rammusamaks.
Kimchi |
Põnevaid ja veelgi tervislikumaid väljakutseid pakub toidulaud Koreas. Kui meie kodudes tuleb salatisöömist lastele mingi meelehea eest maha müüa ja koolides korraldatakse porgandi tutvustamiseks lausa klassijuhatajatunnis ühisriivimisi, siis kaugel Ida-Aasias selliste väljakutsetega probleeme pole. Korea toidud on enamasti taimse olemisega, kuid ilmselt tuhandetes vormides liha ja mereandidega kombineerides muutub paljudes kausikestes lauale toodud „killuke siit, killuke sealt“ lauakatmismudel maitsekaks tervikuks. Koreas toitudes või toidust rääkides ei ole võimalik mööda hammustada hapendatud kapsasalatist ehk kimchist, millest on saanud omamoodi pehme relv kõige koreapärase tutvustamiseks globaalselt. Selle iidse hiinakapsast, küüslaugust, valgest redisest ja rohelisest sibulast ning piprasegust kokkuhapendatud salati tutvustamiseks ja uurimiseks on mõlemal pool 38ndat paralleeli (kahte Koread ühendav või pigem lahutav piir) olemas instituudid, uurimisasutused, kokakoolidest rääkimata. Öeldakse, et kimchi retsepte on nii palju, kui on Koreas perenaisi. Kimchi kuulub pea iga toidukorra kõrvale nagu meil leib. Olgem ausad, kimchiga esmatutvus võib olla traumeeriv. Esmalt üsna terav ja hapukas maitse ning paaripäevase manustamise järel ka tulitavaid draakonilaadseid elamusi pakkuvad tualetikülastused, kuid teisalt ülivõimas looduslik laks c-vitamiini, mis regulaarsel tarbimisel saab kasulikuks mõnuaineks. Eestist on head kimchit leida vaid paaris söögikohas pealinnas ning vaatamata pikemale iseharjutamisele ei ole autente tulemus end kerge kätte andma. Tallinna parim kimchi on saadaval Mööblimaja kandis Telliskivi tänaval juba varasest krooniajast külalisi üllatanud Arirani restoranis. Korrektne oleks nüüd pühendada pikem lõik nn. nõukogude korealaste panusele korea köögi arendamisel, kuid see väärib eraldi artiklit. Otsige üles Priit Kuuse sel teemal salvestatud suurepärane episood Köögikodanike saatesarjast, mis on üles võetud ühe Lasnamäe kortermaja esimesel korrusel tegutsevast pererestoranist Annön.
Pyongyangi külmad nuudlid |
Kuigi Korea köögis on sadu, kui mitte tuhandeid roogasid, siis olgu ära mainitud 2018. aasta aprilli lõpust poliitilise tähtsuse omandanud külm nuudlisupp naengmyeon ehk pyongyangi külmad nuudlid. Tõepoolest, tegemist on vürtsikas puljongis hulpiva kuhja klaasjate tumedate riisinuudlitega, mille sisse on hakitud kartul, pataat, kurk, korea pirn ja maitseained. Kindlasti on supis muna ning külmad loomalihalõigud. Vürtsika katte annab gotšugaru ehk punase tšilli ja teiste piparde segust valminud pasta. Naengmyeon on pärit tänase Põhja-Korea aladelt juba Joseoni dünastia ajastu algusest umbes 14 sajandist. Mõnikord meedias mainitud teadmine, et supp on külm, kuna põhjakorealastel pole köögis seda millegagi soojendada, lahterdub pigem vaenuliku propaganda valdkonda. 2018.aasta „Korea sula“ käigus selline retoorika enam pinnal ei uju ja nii pakkuski Kim Jong-un oma lõunanaabrist kolleegile Moon Jae-inile just kurikuulsaid pyongyangi külmi nuudleid. Küll aga on tõsi, et lõunakorealased armastavad samalaadset suppi süüa pigem kuumana. Erakordselt autentset ja imemaitsvat naengmyeoni saab maitsta ka teistes Aasia maades, kus tänaseni vaatamata sanktsioonidele on avatud kümneid Põhja-Korea restorane. Tuleb siiski meeles pidada, et iga suutäis
Põhja-Korea restoran Dandongis, Hiinas |
Koeraelu Koreas
Koread ja koerad lähevad kirjavigadena tihti vahetusse, kuid neil on siiski midagi ühist. Koerte kasvatamine toiduks on iidne korea tava, mis kaasajal on küll keelatud, kuid visa välja surema. Olen proovinud võimalust külastada mõnda koeraliha pakkuvat toidukohta mõlemas Koreas, kuid õnneks tulutult. Põhja-Koreas pahandas see võõrustajaid võtmes „kas sa arvad, et meil pole midagi muud enam süüa?“ ning lõunas leiti igapäevaselt põhjuseid sellise söögikoha külastamise edasilükkamiseks. Ausalt-öeldes selle kogemuse võrra vaesemaksjäämist väga sügavalt hinge ei võtagi. Lõuna-Koreas on koerad aina enam lemmikloomad ning Põhjas ei jagu neid isegi mitte selleks, rääkimata toiduna tarvitamiseks. Vastab tõele, et põhjakorealaste mõned konna- ja linnuliigid on peale 1990ndate näljahäda riigi territooriumilt sõna otseses mõttes lõplikult ära söödud.
Põhja-Hiina hommikusöök |
Hiinas on mitu köögikoolkonda. Samuti süüakse seal vist kõike, mis ei tapa. Toiduturud on võrratud maitsemuuseumid ja söögikohtade uputuses „vaevlevad“ isegi väiksemad asulad. Seetõttu taaskord eraldi raamatut nõudev Hiina toidumaailm terviklikult siia artiklisse ei mahu. Arusaamatu tava muu maitseka kõrval hommikusöögiks täiesti maitsetut manustada, väärib äramärkimist. Turistide teelt eemale jäävates paikades pakutav hommikusöök jättis kustumatu mulje. Kui seda pakuti üks kord, sai kogetu loetud ebaõnne hulka, kuid kui laualolev kordus juba kolmandat ja neljandat hommikut, ei jäänud mingit kahtlust – hiinlastel vähemalt riigi põhjaosas meeldib end hommikuti piinata nuustikuid süües. Vetikad, siniseks keedetud muna, soolatu riisisupi vedelik ning aurutatud jahupärmikäkk mantou, mis suulakke ja hammaste külge kleepub. Einestades kütmata ühiselamu köögiblokis, võttis kogu keha sisse vaprusevärinad, mida ainsa sooja toiduna käsitletav riisisupi jääkvesi enam üles ei soojendanud. Mis asi see kohv veel on, jooge vett! Guugeldades „chinese breakfast“ midagi taolist igaljuhul pildiotsingust ei avane, seega on lootust, et üüratul territooriumil süüakse hommikuti ka midagi maitsvamat.
Aasia tulevikutoit? |
Alternatiiviks on muidugi nn.tuumanuudlid, millest toitub kogu Aasia vist mitu korda päevas ning mis ilmselt lähima dekaadi jooksul söövad kõik rahvusköögid Indiast Koreani lihtsalt välja. Joogiautomaatidele lisaks on kogu regioon kaetud kuumavee omadega, mis on oluliseks dehüdreeritud makaronimassi elustavaks komponendiks. Kas hiinlaste luud-kondid edaspidi maa-all naturaalses tempos lagunevad, selles tuleb taolist pooltoodete massmanustamist vaadates küll siiralt kahelda. Tuumatemaatika ja toit kohtuvad teravalt Ukrainas, Tšernobolis. Päris mõistusevastane on süüa komplekslõunat õhkulennanud reaktori kõrval sööklas, vaatega suurima inimtekkelise tuumakatastroofi lätetele. Soovitan päevatuuridel selles nukras paigas kõigil huvilistel ära käia ning teadvustada inimliku lolluse ja lohakuse ohtlikkust. Lõunasöök tsooni tuleb siiski kaugemalt, seega head ja turvalist isu! Tuumanuudlitel pole uraaniisotoopidega muidugi mingit seost. Kokkuvõttes tuleb siiski mainida, et
Hiinas reisimisel on toiduelamused garanteeritud ja valdavalt positiivses võtmes. Söögikohti on riigis palju ning toitumine sama oluline kui hingamine. Elamuse saamiseks soovitan külastada mõnda eksootilisemat toiduturgu, kus pakutakse Hiinagi mõõtkavas kummalisi suupisteid. Nii näiteks võib värvikatelt lettidelt leida kõikvõimalikke küpsetatud linde, loomade sise- ja suguorganeid, aga ka veel jalgusiputavaid prussakaid ja skorpione. Enamasti on tegemist maitseka õllekõrvasega, kuigi Hiina õlled tulevad
Wangfujingi toiduturg Pekingis |
Mida Kagu-Aasias ei sööda?
Maitsva õllega huvitavate toitude kõrval saab arvestada Kagu-Aasias. Vietnamis, kus süüakse erinevalt hiinlastest ka seda, mis ilmselt tapab, on õlle hind maailma odavaim ja kiidulaul sotsialistlikule riigikorrale läbi vahuprisma igati õigustatud. Lisaks vedelale humalale on Vietnamis seni ületamatuks jäänud kohvinaudingud (ka automaadist ostetu maitseb imeliselt!) ning tänavasupiks kutsutud pho. Pho supp koosneb valdalt nuudlitest, erinevatest
Pho supp |
Vietnami maitseid |
Kui soolestik töötab tagurpidi
Reisides Aasias tuleb valmis olla ligi kolmandikke turiste kimbutava tüütusega – eriomase kõhulahtisusega, mis ei ole niisama kerge tervisehäire. Iseseisvaid harjutusi saab teha ilmselt ka lähemal, näiteks Egiptuses. Sageli on Aasia soodsamates öömajades omalaadne arusaam tekkidest.
Toidutänav Laoses |
Laose rahvusroog - härjavorst |
Momode valmistamine matkaköögis |
Jordaania kokad |
Gloobust edasi lääne suunda keerutades jõuame Araabia maailma. Ei saa salata, mulle meeldib selle kandi suhtumine toitu kuidagi eriliselt. Tänavatoitlustus seguneb sujuvalt kolme söögikorraga päevas ning kange kohv, värskete mahlade ja suhkrusiirupi pressimised otse tänavail on ainuomast vibratsiooni pakkuv kogemus. Olgem ausad, ülearu laialdane Lähis-ida kööki moodustavate roogade ja toiduainete valik ei ole ja paari nädala jooksul tekib hakklihakastme isu kindlasti, kuid süvenege sama nimega toitude erinevatesse maitsetesse. Valdavalt koosneb toidukord hummusest, mõnest muust sarnasest baklazaani möginast, õhukeset nisuleivast, oakastmest, riisist ja kana või lambalihast. Kuid variatsioonid nende baasainete kombinatsioonist on lõputud. Hinnatud on ka roheline kraam, kuid siinkirjutaja hinnangul armastavad sealse kandi kokad neid kahetsusväärsel kombel toitude sees pigem küpsetada kui
värskena serveerida. Erandiks on salat tabboulleh, kuhu hakitakse kokku erinevaid rohelisi taimi ja tomateid. Salati kannab erinevates riikides erinevaid nimesid ning võib varieeruda komponentides. Ühine on kindlasti oliiviõli ja seesamiseemnete kasutamine. Ahjaa, falafelipallidest on juba üsna kõrini, kuid neid võiks nimetada araabia kimchiks, mis ei puudu ühegi söögikorra kõrvalt. Mereäärsetes piirkondades tasub maitsta kalatooteid, mis rannikust kaugemal ei olegi nii kergesti leitavad – hinnatakse värsket ja külmutatu ei tule kõne alla.
Sõda läbi kohvikuakna
Lähis-idas söömine ongi meelde jäänud läbi poliitika. Nii näiteks muutus Iisraelis, Tel-Avivis omamoodi lemmikeinelaks üks väike tänavakohvik, kus pakutav koosnes vaid üksikutest roogadest, kuid äsja samal tänaval toiminud hukkunutega terroriakti tõttu muutis seljaga tänavapoole einestamise turvaliseks hambunirelvastatud politseinike hulk, kes samas söögikohas katkematult roteerudes toituda armastasid. Samamoodi tahtis ülimaitsev tomati- ja munaroog shakshouka taldrikus ära jahtuda, kui kuulata venelanna peetud restoranis Tel Avivis Gazast lähtunud terroriorganisatsiooni Hamas raketirünnakutest linnale. „Vilinat
Vaade kohvikust Süüria sõjatandrile |
Lambalihavaagen mansaf |
Juustukook kanafa |